28
2013Menu jest istotnym elementem każdego wesela. Polacy są tradycjonalistami – lubią bawić się przy syto zastawionych stołach. Dla wielu symbolem weselnego menu są nadal rosół czy schabowe. Można jednak poeksperymentować i zaproponować gościom egzotyczne przysmaki albo chociażby tradycyjną polską kuchnię w nowym wydaniu.
Tradycyjne smaki kontra egzotyczne aromaty
Polacy są przyzwyczajeni do tradycyjnych posiłków. Nie oznacza to jednak, że nie lubią spróbować nowości. Wesele może stać się idealną okazją do skosztowania dań z owoców morza. Tradycyjny rosół również można zastąpić np. rosołem tajskim. Istotne jest aby zainteresować gości menu i sprawić, aby próbowanie nowości stało się dla gości przyjemnością. Wybór maha brinjal, czyli puree ze szpinakiem i pomidorami albo wieprzowiny po wietnamsku może przełamać rutynę na stołach i okazać się wielkim sukcesem, docenionym przez rodzinę i przyjaciół.
Do wyboru, do koloru
Menu należy skomponować, biorąc pod uwagę gusta i preferencje gości. Dając możliwość wyboru Para Młoda może być pewna, że nikt nie wyjdzie z pustym żołądkiem. Warto poszukać złotego środka pomiędzy tradycją a innowacyjnością i egzotyką. Obok kurczaka curry na stole może znaleźć się tradycyjny gulasz. Zamiast na ilości lepiej skupić się na różnorodności, wtedy każdy będzie zadowolony. Potrawy weselne powinny zaskakiwać nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Muszą być estetyczne i eleganckie. Należy również pamiętać o odpowiednio dobranych do potraw winach, które podkreślą ich smak.
Egzamin na szefa kuchni
Przed wyborem kucharza, warto spróbować jego specjałów. Tylko w ten sposób Para Młoda uniknie nieprzyjemnego zaskoczenia podczas przyjęcia. Koncepcję menu weselnego należy dokładnie przedyskutować, aby wybrać najlepszą z opcji. Bardzo ważny jest również wybór odpowiedniego deseru, np. weselnego tortu, który będzie komponował się z wcześniej podanymi na stołach daniami.
Smacznego wesela!