28
2017Moment, w którym na sali pojawia się tort, stanowi nieodzowny, wręcz kulminacyjny punkt każdego przyjęcia weselnego. To na nim przez dłuższą chwilę skupiona będzie uwaga wszystkich gości, dlatego też musi zachwycać nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Na jakie aspekty warto zwrócić uwagę zamawiając tort weselny?
Jak duży tort?
Zanim zaczniecie szukać inspiracji i udacie się na konsultację do cukiernika, obliczcie, jak duży powinien być Wasz tort. Innych rozmiarów ciasto zamówicie dla trzydziestu gości, a inne dla stu. Generalna zasada jest prosta – przyjmuje się sto gram tortu na jednego gościa. A zatem na wesele liczące osiemdziesiąt osób zamówić trzeba tort ważący osiem kilogramów. Musicie wziąć pod uwagę to, że tortu nie może być za mało – jeżeli będzie wyjątkowo smaczny, wielu zaproszonych będzie chciało otrzymać drugą porcję. Nie należy też przesadzać i zamawiać zbyt dużego wypieku, aby nic się nie zmarnowało. Bezpiecznie jest zatem przyjąć przelicznik nie więcej niż sto pięćdziesiąt gram tortu na jednego gościa. Należy pamiętać dodatkowo, że dekoracje tortu bywają dość ciężkie – przedyskutujcie to z cukiernikiem i koniecznie podajcie mu liczbę zaproszonych gości. Jest profesjonalistą i sam doskonale wie, jak duży tort będzie musiał upiec.
Jaka forma?
Najpopularniejszą formą tortu weselnego jest klasyczny tort piętrowy składający się najczęściej z 3 poziomów. Jednak pomysłów na ten słodki element wesela jest więcej. Są Młode Pary, które zamiast standardowego ciasta decydują się na bogato udekorowane muffinki ułożone na piętrowych paterach. Przygotowanie takich ciastek jest prostsze, niż upieczenie, złożenie i udekorowanie ogromnego tortu, jednak babeczkom brakuje symboliki bycia razem. Tort, zanim zostanie pokrojony, jest jednością, a jego krojenie to iście wyjątkowa uroczystość, którą również chętnie utrwala się na zdjęciach. Na weselach, na których liczba gości nie przekracza trzydziestu osób popularne są torty dwupiętrowe lub parterowe – wówczas cukiernik może dać swój popis w dekorowaniu, ponieważ nie musi się obawiać o stabilność konstrukcji, którą zaburzyć mogą ciężkie elementy ozdobne. W przypadku tortów wielopiętrowych inspiracji jest mnóstwo – również jeśli chodzi o kształty poszczególnych pięter – jedni wybierają okrągłe, inni prostokątne, a jeszcze inni serca.
Jaki smak?
Aby wybrać smak tortu, najlepiej umówić się z cukiernikiem na degustację. Na Waszą wizytę przygotuje on kilka miniaturowych wersji tortów o smakach, spośród których będziecie mogli wybrać ten najbardziej odpowiadający Waszym gustom. Powinniście jednak pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, na weselu z pewnością będą dzieci, a być może i dorośli abstynenci, dlatego najlepiej będzie zrezygnować z nasączania biszkoptu alkoholem. Zamiast niego można użyć kawy lub herbaty. Po drugie, nie przesadzajcie ze słodyczą, która mdli bardziej, niż nadmiar weselnej wódki 😉 Aby zachować równowagę smaków, połączcie biszkopt i słodki krem z kwaśnym musem owocowym lub galaretką. Jeżeli jedno z Was woli na przykład wanilię, a drugie czekoladę – nie kłóćcie się i nie zmuszajcie do wyrzeczeń. Poproście cukiernika, aby każde piętro wykonał w innym smaku, wówczas oboje będziecie zadowoleni.
Jaki styl?
Tortów weselnych zazwyczaj nie pozostawia się „nagich”, czyli niepokrytych lukrem – słodka masa w jasnym kolorze doda wypiekowi elegancji i romantyczności. Młode Pary najchętniej decydują się na białe i perłowe – gładkie lub z drobnymi akcentami innych kolorów. Pięknie wyglądają torty przystrojone słodkimi ozdobami przypominającymi płatki białych róż, perłami oraz wstążkami. Popularne są również wypieki cukierników o wyjątkowych umiejętnościach – udekorowane wzorem wyszprycowanym z lukru maślanego. Wybierając styl, w jakim wykonany ma zostać ten wypiek, powinniście uwzględnić również motyw przewodni całego przyjęcia. Jeśli na sali weselnej króluje złoto, dobrze by było, gdyby na torcie także pojawiły się akcenty w tym kolorze – tak, aby wszystko tworzyło ze sobą przyjemną i spójną całość.
Na koniec musicie pamiętać, że przygotowanie tortu weselnego jest bardzo czasochłonne i wymaga ogromnego zaangażowania cukiernika, dlatego wypiek należy zamówić z odpowiednim wyprzedzeniem. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że ten element Waszych uroczystości weselnych będzie tak samo perfekcyjny jak pozostałe 🙂